Kartoffeltyskerne

Kartoffeltyskere er betegnelsen for en gruppe sydtyske indvandrere, der kom til Danmarkfra Pfalz og Hessen i tiden omkring 1760.

De tyske indvandrere blev inviteret af den danske konge for at opdyrke og kolonisere Jyllandshede. De blev lokket med løfter om, at de ville få en gård med jord, husdyr og udstyr, penge, skattefrihed i 20 år og fritagelse fra militærtjeneste. Det kneb dog med at indfri løfterne, hvilket skabte en del utilfredshed blandt kolonisterne.

Betegnelsen “kartoffeltyskere” er i øvrigt ikke ment som en nedsættende betegnelse, men hentyder til, at man anså kartoflen for at være den afgrøde, det var nemmest at dyrke på den jyske hede.

Kartoffeltyskerne havde opdaget, at kartofler giver tre gange større udbytte end korn. Dertil vakte det deres danske naboers interesse, at de også dyrkede hvidkålrødkålgrønkålgulerødderærterhør og hirse, der tidligere havde været så godt som ukendte.

I alt kom 965 personer fordelt på 265 familier til Danmark. Heraf forlod en stor del dog landet efter få år. Efter udvisning i 1763 af en del familier, der blev betegnet som “uduelige”, valgte andre at forlade Danmark til fordel for Rusland, så kun 59 familier var tilbage.

Kilde og Ophav: Wikipedia